Vidste du, at jeg hedder Jacob Mikkelsen?

Fra ambition til mening

Den berømte forfatter og humorist, Mark Twain, sagde engang: ”De to vigtigste dage i dit liv er den dag du blev født, og den dag du forstår hvorfor”. For mit vedkommende gik der næsten 40 år mellem de to dage.

Hvis du har prøvet at være en ung mand i starten af tyverne med et brændende ønske om at få succes i livet og tjene masser af penge, så kender du de tanker og frustrationer, der kører rundt i sådan et ungt hoved. Ambitionerne er tårnhøje. Målet er det eneste der tæller. Og vejen derhen er omtrent lige så ligegyldig som en dansk vejrudsigt. Bare der er masser af penge i det, så kan man altid få sig selv til at passe ind i glansbilledet. Købe sig en facade, hvis den man allerede har, ikke passer ind.

Når man er dér i livet, er der uoverskueligt langt fra et eksklusivt visitkort i offwhite papir med Nimbus Pale font og vandmærke – til ’Mikkelsen’. ’Jacob Mikkelsen’. Det hed jeg, og sådan et navn gjorde intet for mig. Jeg måtte have et andet.

Et navneskifte tager ikke lang tid. Det var som at ringe til det lokale pizzeria og køre den sædvanlige bestilling af, da jeg ringede til mine forældre, og bad dem skaffe oplysninger om det efternavn, som jeg vidste var i min farmors familie. Nogle få uger senere var alt på plads, og jeg modtog et sygesikringskort med navnet ’Jacob Rais’. Mit nye navn. Jacob Rais. Jacob Mikkelsen’s gule kort blev klippet i stykker og smidt i skraldespanden.

Jeg ved ikke om navnet ’Rais’ har gjort noget godt for mig gennem årene. Måske. Men uanset hvad, er jeg overbevist om, at hvad jeg end har måtte gå igennem, så har der været en mening med det. Og mening i livet – dét trængte jeg til.

Min store ambition, mit brændende ønske, det var at blive ham, der vidste alt om service. Jeg ville være ham, hvis bøger visionære ledere gav til deres medarbejdere. Ham, der blev hyret til at holde skelsættende workshops om mindsettet bag den ekstraordinære serviceoplevelse. Jeg ville være ham, der med sine foredrag kom langt ud over Danmarks grænser, fordi man ville hyre eksperten (mig) til at sætte gang i servicerevolutioner i alverdens største virksomheder.

Men der var noget der blokerede, og jeg kunne ikke finde ud af, hvad det var. Jeg kunne bare konstatere, at det ikke gik, som jeg havde forventet. Og det der med at blive internationalt anerkendt foredragsholder … den slags tager åbenbart mere end et par måneder.

Så blev jeg bekendt med filmen ”The Shift” og filosoffen Wayne Dyer. Jeg indså, at det var umuligt at opnå det, jeg ville, hvis det blot var ambitioner, det handlede om. Jeg havde ikke forholdt mig – sådan rigtigt – til det helt essentielle spørgsmål: ”Hvad er meningen med det, du vil?”

Den erkendelse fik mig til at bruge de næste to år på at granske, hvorfor jeg blev født. Hvad er jeg kommet her for? Hvad er min sjæls skæbne, og hvordan kan jeg træde i karakter?

Nu – talrige bøger og workshops om personlig og spirituel udvikling senere – har jeg ikke forladt drømmen om at komme ud i verden og revolutionere begrebet service. Men jeg har ændret min tilgang til både det og meget andet.

For mig handler service ikke længere om at efterleve klassisk teori om kundeservice, skilte med den smukke facade eller om at indfri personlige ambitioner. Service handler om autenticitet. Om at finde noget sandt. Om energi mellem mennesker. Vi skal finde det reneste, mest autentiske og sande i os selv – og gå ud og give det til andre. Ikke alene for at tjene penge, men for at gøre verden et bedre sted.

Når vores service er ægte, er vi det allerbedste forbillede for vores omgivelser. Også for de sure kunder. De urimelige kunder. Står vi på et dybt meningsfuldt fundament, kan vi tage imod al uvenligheden og kvæle den med venlighed. Intet trækker andre mennesker mere op og inspirerer mere til at ændre adfærd end det.

Derfor er sandhed, det eneste der tæller. Og derfor gav det ikke længere mening for mig at tale om det autentisk service, når jeg bar på et navn, som i bund og grund ikke var mit.

Så nu jeg taget mit navn tilbage. Mit rigtige navn. Med det forklejner jeg på ingen måde andre, der har eller vil tage navneskifte. Det kan der være gode grunde til at gøre. Jeg har bare brug for at stå i MIT sted. På et fundament med mening.

Så hej!  Jeg hedder Jacob Mikkelsen.

7 Comments

  1. En fornøjelse at møde dig Jacob Mikkelsen! 🙂

  2. Sejt Jacob ! Vi har samme livsmål ! Vi må snart tage det møde vi aldrig nåede for længe siden.

Comments are closed.